28 heinäkuuta 2013

Sukkalankapipo

Tein sormikkaiden kanssa samasta langasta vielä pipon omalla ohjeella, jonka nyt ajattelin jakaa teidän kanssanne!

Lanka: Wollmeise Sockenwolle 80/20 Twin tai minä tahansa muu n. 100g/350-400m vahvuinen lanka käy.
Puikot: 3,0 mm, suosittelen pyöröjä. Itse käytin 80 senttistä pyöröä ja macig loop -tekniikkaa, niin ei tarvinnut edes kavennusten aikana vaihtaa sukkapuikkoihin.
Tiheys: n. 26s x 20 krs. sileää neuletta = 10 x 10 cm. Tämä ei ole kovin tarkkaa, koska pipon kokoa on helppo muuttaa.
Helmineule: 1.krs: *1 o, 1 n*, toista *-* koko kerroksen ajan. 2. krs: *1 n, 1 o*, toista *-* siten, että oikean silmukan päälle tulee nurja silmukka ja nurjan päälle oikea. Toista kerroksia 1 ja 2.

Luo 136 silmukkaa ja neulo 1 o 1 n -joustinta 5 cm. Neulo kerros oikein.
Helmineuleraita: Neulo kerros nurin ja kerros oikein. Neulo 5 kerrosta helmineuletta, kerros oikein ja kerros nurin.
Sileä raita: neulo sileää oikeaa 10 krs.
Toista edellä mainittuja raitoja 3 kertaa ja tee vielä yksi helmineuleraita. Aloita sen jälkeen päälaen kavennukset: jaa helmineuleraidan viimeisellä kerroksella silmukat neljään osioon (itse käytin silmukkamerkkejä, sukkapuikoille jakaminen voi myös toimia), jokaiseen osioon tulee 34 silmukkaa. Seuraava kerros: *neulo 1 o, ylivetokavennus, neulo kunnes ennen merkkiä on jäljellä 3s, 2o yhteen, neulo 1* toista *-* yhteensä 4 kertaa. Toista tätä kerrosta joka kerros, kunnes merkkien välissä on 4 s (yhteensä työssä on silloin jäljellä 16 s). Neulo silloin koko kerros 2 o yht. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Vinkkejä pipon muokkaamiseen: Tämä yksilö on melkoisen löysä ja enemmän takaraivolla roikotettava. Jos haluat "tavallisemman" pipon luo silmukoita 130. Aloita päättely, kun olet tehnyt yhteensä 3 helmineuleraitaa ja 2 sileäneuleista raitaa.

Kysyä saa, jos jotain jäi epäselväksi. Mielelläni myös näkisin kuvia, jos joku tällä ohjeella pipon väsää :)

6 kommenttia:

 1. Tosi kaunis pipo!^^ Olen itse miettinyt vähän sellaisen turbaanityylisen pipon tekemistä kun en ole kaupasta löytänyt mieluista. Saa kyllä nähdä rohkenenko puikkoihin tarttua, viimeisin kutomus on kynsikkäät pari vuotta sitten..

  VastaaPoista
 2. Onpa kiva pipo! Saanko napata mallin sytomyssyihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saa! :) Tehtäväksi tämä malli on tarkoitettu, toivottavasti sillä joku muukin saa itselleen mukavan pipon kuin minä!

   Poista
  2. Kiitos ohjeesta vieläkin! Ensimmäinen tekemäni on valmiina ja lisääkin onsuunnitelmissa. :)

   Poista
 3. Moikka! Löysin blogiisi juurikin tämän ohjeen kautta Ravelrystä. :) Ihana pipo, sekä värin että kuosin perusteella. Taidanpa tekaista tälläisen itselleni syyspipoksi. Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista