12 elokuuta 2011

Räsymattolapaset

Halusaisin jakaa ensimmäisen itse kirjoittamani ohjeen teidän kanssanne: räsymattolapaset. Mallineule (eli se, mitä kutsun räsymatoksi) ei ole oma keksimäni. Aivan varmasti tämän tyyppisten lapasten ohje on jo olemassa, mutta en ole silti kopioinut ohjetta mistään!

Käytetty lanka: Novita Nalle Marjaretki - Lakka
Puikot: 3 mm
Koko: Pienehkö naisen käteen sopiva


Mallineule:
Mallilapasissa neulepinta syntyy siten, että joka toinen rivi neulotaan kerän päältä tulevalla langalla ja joka toinen rivi neulotaan lankakerän sisältä kaivetulla langalla. Ohje onnistuu myös kahdella erilaisella pätkävärjätyllä langalla, kahdella samanlaisella pätkävärjätyllä langalla, jotka aloittaa eri kohdista tai jopa yhdellä pätkävärjätyllä ja yhdellä (tai useammalla) yksivärisellä langalla. Minkä tahansa tavan valitsetkin, tee sitä koko lapasen ajan (myös peukalossa!) vaikka se ei ohjeessa erikseen luekaan.
Lapasista ei ole tarkoituskaan tulla samanlaiset, joten jos sinulla on pakkomielle samanlaisiin tumppuihin, lopeta tekeminen nyt!

Varsi:
Luo neljälle sukkapuikolle 11s. kullekin. Itse loin silmukat käyttäen kahta puikkoa kerrallaan, jotta varsi ei kiristäisi. Neulo 1o1n joustinta 2 cm. Jatka neuletta sileänä neuleena, kunnes koko kappaleen pituus on 7 cm ja jatka 2o2n joustimena. Näin ranne istuu paremmin. 2o2n joustinta tehdään kunnes varren pituus on 10 cm. Neulo 2 krs. sileää oikeaa

Peukalokiila:
Oikeassa lapasessa peukalokiila tehdään 3. puikon alkuun. Neulo 1. ja 2. puikko sileää oikeaa, neulo 3. puikolta 2s oikein, nosta silmukoiden välinen lankalenkki ja neulo se kiertäen oikein. Neulo 2o ja tee toinen lisäys. Kerroksella lisääntyy aina 2 s. Neulo 2 krs. sileää oikeaa. Seuraavalla lisäyskierroksella neulotaan 3. puikolla 2s oikein, lisäys, 4 o, lisäys ja kerros loppuun. Jatka lisäyksiä joka 3. krs kunnes puikolla on yht. 21 s. Neulo vielä 2 krs. sileää oikeaa ja seuraavalla kerroksella jätä peukalokiilan kohdalla 12s apulangalle odottamaan. Luo kaksi uutta silmukkaa peukalosilmukoiden tilalle.

Vasemmassa lapasessa peukalokiila tulee 2. puikon loppuun seuraavasti: neulo 2. puikon 7 ensimmäistä silmukkaa oikein, neulo silmukoiden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo 2o ja tee toinen lisäys. Neulo 2 viimeistä silmukkaa oikein. 2  välikerrosta sileää neuletta ja jatka lisäyksiä tässä kohdassa kuten oikeankin käden lapasessa.

Kämmen:
Neulo sileää oikeaa, kunnes peukalon tyvestä mitattuna kämmenen pituus on 11 cm (tai kunnes pikkusormi peittyy). Kavenna 1. ja 3. puikolla 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 2. ja 4. puikolla ylivetokavennus. Jatka kavennuksia joka krs kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujota silmukoiden läpi. Kiristä hyvin.

Peukalo:
Nosta odottamaan jätetyt silmukat seuraavasti: 1. puikolla 5s, 2. puikolle 5 s, 3. puikolla 2s + nosta 4 silmukkaa peukalon tyvestä (yhteensä siis 6 s viimeisellä puikolla). Neulo sileää oikeaa 5,5 cm. Kavenna joka puikon lopussa 2 o yht. kunnes jäljellä on 4 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Tee vastaava peukalo toiseenkin lapaseen.


Mikäli jotakin jäi epäselväksi (en ole kovin selkeä selittäjä) ota rohkeasti yhteyttä. Lisäksi mielelläni näkisin, jos joku joskus tällä ohjeella lapaset tekee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti