21 maaliskuuta 2011

Pitkävartisia sukkia

Rakastan pitkävartisia sukkia! Olen tehnyt niitä jo vaikka kuinka monet ja tahti vain jatkuu. Niistä ei vain saa kyllikseen ja ne ovat mitä mainioimmat hameiden kanssa käytettynä.
Ensimmäiset tein vuonna 2008 tai 2009, pinkkimustat Nallesukat. Niitä olen käyttänyt ehkä eniten. Ohjeen otin Suuresta Käsityölehdestä hieman muokaten omiin töppöjalkoihini soveltaen.
Mustavihreät 7-veljestä sukat ja pinkkimustat Nalle sukat
Samassa kuvassa myös mustavihreät sukat 7-veljeksestä. Nämä kudoin viime syksynä, kun kaipasin hieman paksumpia sukkia ja minulla sattui olemaan jämäkerä omenanvihreää seiskaveikkaa, jolle en keksinyt oikein mitään käyttöä. En edes muista miksi olin alunperin koko kerän hankkinut, kaiketi ihastuin vain väriin :D Väri on luonnossa vihreämpi kuin kuvassa, salama haalistaa jonkun verran.
Myös lähes kaikki Nallen kirjolangat on tullut testattua pitkiin sukkiin. Ystävälleni olen tehnyt Nallen Talvilangasta sukat polvenyli, sisarelleni syksylankaiset polvisukat, äidilleni tein prinsessasukat ruusu nimisestä langasta. Ikävä kyllä näistä en ole ottanut kuvia.
Itselläni oli jossain vaiheessa sininen kausi, joten kudoin Nallen mustikkalangasta itselleni polvisukat. Harmikseni niistä tuli vähän liian lyhyet jalkaterästä, joten ne ovat lähes jääneet käyttämättä kun en niitä jaksanut enää purkaakaan. Ehkä vielä joku päivä!

Siniset Nalle sukat ja violetit Tico Tico sukat
Viime keväänä aloinkin sitten kaivata vähän kevyempiä sukkia ja Novitalta tuli aivan ihana uutuuslanka Tico Tico, jonka vihreään sävyyn ihastuin täysin! Suuressa Käsityölehdessä oli jälleen pitkävartisten sukkien ohje, tällä kertaa tarkoitettuna Noron langoille. Noro on minulle aivan liian kallis, joten toteutin sukan Tico Ticolla. Ensimmäisistä sukista tuli minulle liian isot, joten päätin kokeilla uudestaan violetilla lankavaihtoehdolla. Niistä tuli hyvät ja tutustuin paremmin tiimalasikantapään saloihin. Vihreät sukat löysivät onneksi sopivankokoiset jalat itselleen erään ystäväni luota ja palvelevat siellä nyt kevätsukkina.
Kun olin kutonut monet värikkäät sukat aloin kaivata ihan perus pitkävartisia sukkia, jotka sopisivat kaikkiin vaatteisiini. Toisinsanoen tarvitsin perus mustat sukat. Taas kerran Nalle on ystävä ja tarjosi minulle langat. Sukkien "juju" on se, että normaalin joustimen sijaan kudoin sukkiin ainaoikein resorin, joka on takaa auki. Resorin alapuolelle tein reikäkujan, joten voin aina asuvalinnan mukaan pujottaa sinne satiininauhan ja rusetti jää takaa nätisti näkyviin resorin halkiosta. Sukat ovat sen pituiset, että lämpimimmillä keleillä voi resoria pitää taitettuna, mutta kylmillä keleillä sen voi helposti nostaa polven päälle suojaamaan vammautuneita polviani.

Mustat Nalle sukat
En jaksa ottaa yksityiskohta kuvia taitteista, mutta ne ovat hyvin saman tyyliset kuin merirosvoilla on saappaissaan.
Seuraavana sukkaprojektina toteutan jo pitkään odottamassas olleet Södera sukat. Ohjeen löysin jo kauan sitten sattumalta eräästä käsityöblogista ja rakastuin heti herkkään pitsikuvioon. Alunperin ohje on tarkoitettu puuvillaisesta kotiväki langasta toteutetuksi, mutta itse teen ne nyt valkoisesta Nallesta. Inspiraatio sukkiin tulee koulutyttöjen uniformusta, jossa valkoiset polvisukat on sidottuna näteillä ruseteilla. Itse teen sukkiin pienen jujun - teen niistä zombiversion! Valmiit sukat aion siis sotkea punaisella kangasvärillä, jotta näyttää siltä kuin olisin kävellyt verilammikossa ja leikkinyt siinä kuten lapset leikkivät kuralätäköissä.
Södera sukat alkutekijöissään
Nämä ovat myös ensimmäiset pitkävartiset sukat, jotka aloitan kutomaan kärjestä.
Vielä pitäisi toteuttaa ainakin yhdet kauniit palmikkosukat, todennäköisesti mustasta langasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti