19 huhtikuuta 2014

Steekattu neule

Noniin rakkaat lapsoset (lukijat?), täti kertoo nyt vähän elämän totuuksia... Nämä totuudet ovat sarjassamme "älä tee niinkuin minä teen, tee niinkuin minä sanon". Jos joku ei vielä tiedä, mitä on steekkaus, esimerkiksi tämän linkin takaa löytyy hyvät ohjeet.

 1. Jos aiot steekata jotain, älä aloita pitkällä villatakilla ja kalliilla (tai edes semikalliilla) langoilla. Valitse jokin vähän edullisempi lanka siihen ensimmäiseen harjoitukseen.
 2. Jos aiot steekkata kirjoneuletta, tee siihen steekkausompeluiden kohdalle shakkikuviota käytössä olevilla väreillä (1. krs: *1 silmukka päävärillä, 1 silmukka kontrastivärissä* toista *-* 2. krs: *1 silmukka kontrastivärillä, 1 silmukka päävärillä* toista *-* ja toista näitä kahta kerrosta hamaan loppuun). Minä tein ompeluiden alle vain pääväriä ja kuljetin kontrastiväriä työn takana. Loppujen lopuksi ommel ei mennyt tarpeeksi monesta kohtaa kontrastilangan läpi ja se lähti purkamaan.
 3. Älä käytä liukkaita tai superwash -käsiteltyjä lankoja ennen kuin tiedät mitä teet. Myös ohuet langat ovat pannassa harjoittelun ajan. Nyrkkisääntönä on, että mitä useammin ompelukoneen neula osuu yhteen kerrokseen sen parempi. Liukkaat langat lähtevät itsestään avaamaan kierteisyyttään mikä lisää langan karkaamisen riskiä. Huopuvaa lankaa suosittelen siksi, että viime hädässä pääset pelastamaan työn huovuttamalla leikattua reunaa.
 4. Ompele steekkiompeleet ainakin kahdelle silmukkariville molemmissa reunoissa, yhteensä siis 4 kohtaa, joihin tulee ompeleita. Näin varmistat, että vaikka ensimmäinen ommel pettäisi niin toinen pysäyttää karkaavat langat. Minä tein vain yhteen riviin per puoli ja joduin kikkailemaan ja räpiköimään, jotta takki pysyisi kasassa.
 5. Pingota neule ENNEN ompelukoneen näyttäytymistä. Ommeltu kohta ei juurikaan jousta!

Valmis takki on kyllä silti kaiken sen vaivan ja panikoinnin arvoinen! Ainoa kohta jota itse noudatin, oli kohta nro 5, että olkaa te nyt fiksumpia! Itse neulominen oli todella mukavaa, ohje oli hyvin kirjoitettu (ohje on Modasta 1/2014), langat (musta Sandnes Lanet ja harmaa Drops Alpaca) pehmeitä. Työssä oli tarpeeksi aivotonta sileää neuletta tasapainottamaan vähän haastavampaa kirjoneuletta. Ohjeen mukaisesti takki olisi huomattavasti lyhyempi, mutta loin reilu M koon silmukat (taisi olla aika tarkkaan M ja L koon välistä), helman kuvioiden jälkeen kavenneltu tasaisesti S kokoon ja yläosa ja hihat tehty ohjeen silmukkamäärillä. Niskaan lisäsin muutaman lyhennetyn kerroksen.

Tämä on ehkä kaunein tekemäni neule.

2 kommenttia:

 1. Se on ihan tajuttoman upea. Kaiken vaivan arvoinen varmasti! Tuli muuten hyvään saumaan nuo vinkit, olen parhaillaan puuhaamassa ensimmäistä steekkiäni. Jaiks! Näillä onnistun.

  VastaaPoista
 2. Jaiks. En aio tuoda saksia samaan huoneeseen neuleen kanssa. Hui.

  VastaaPoista